Het bezit van een superjacht is het ultieme symbool van rijkdom voor menig miljardair.

In een poging om te ontsnappen aan de coronapandemie en de lockdowns die daarop volgden, bereikte de verkoop van dergelijke jachten in 2021 recordniveaus. Hoewel er afgelopen jaar een lichte dip was, overtrof de verkoop van superjachten nog steeds het niveau van eerdere jaren, volgens gegevens van Yachtharbor.com.

Een man die al jaren op dergelijke schepen werkt en op basis van anonimiteit een boekje open wilde doen, vertelde Insider over het leven aan boord van superjachten.

Wat er gebeurt op superjachten, is voor veel mensen een mysterie. Het personeel op de boten moet uitgebreide geheimhoudingsverklaringen ondertekenen, waardoor werknemers niet openlijk kunnen praten over wat er aan boord gebeurt.

Zelfs de identiteit van de eigenaren van veel van de schepen blijft verborgen, omdat de boten vaak gekocht zijn via een complex netwerk van offshorebedrijven, en niet op naam van de eigenaar.

De bron van Insider zegt dat de schepen een soort toegangsbewijs zijn voor een exclusieve club van miljardairs in de wereld.

"Je kunt het zien als het kleinste land ter wereld", zegt hij over de wereldwijde gemeenschap van eigenaren van superjachten. "Afhankelijk van je perspectief zijn er 2.800 tot 3.000 miljardairs in de wereld", zegt hij. "Je hebt dus al gauw meer gemeen met je mede-miljardairs dan met landgenoten."

De rijkdom van superjachteigenaren is veel groter dan die van sportsterren en beroemdheden die af en toe aan boord te zien zijn. Vaak zijn de eigenaren succesvolle ondernemers, met veel vastgoed en ander vermogen.

"We hebben het niet over wat je 'beroemdheden' zou noemen. Dit is een andere vermogensgroep", aldus de bron. Het verschil tussen eigenaren van superjachten en simpele miljonairs bedraagt volgens hem "meerdere nullen".

Miljardairs sluiten deals in zwembroek op hun superjacht

Aan boord van de schepen kunnen de superrijken en hun vrienden genieten van een mate van privacy, rust en afzondering die ze zelden hebben op het vasteland, waar ze te maken hebben met constante media-aandacht.

Tegelijk zijn de schepen bedoeld om indruk te maken, contacten te leggen en zakelijke deals te sluiten, waarbij de informele sfeer unieke mogelijkheden biedt om een band op te bouwen.

De eigenaar van een superjacht vertelde aan de werknemer waar Insider mee sprak, dat superjachten enorm nuttig kunnen zijn bij het sluiten van deals. Het is namelijk heel moeilijk om 'nee' te zeggen, als je er een week te gast bent en er ongelooflijk goed voor jou en je familie wordt gezorgd.

Foto: Valery Hace / AFP via Getty Images

"Ik keek een keer naar twee absolute [zakelijke] grootheden. Ze zaten naast elkaar in hun zwembroek een kopje thee te drinken. Misschien dat hun deal die dag niet rond kwam, maar de volgende keer dat ze aan de telefoon zaten, zou de sfeer in het gesprek anders zijn", aldus de bron.

Voor andere eigenaren bieden de schepen de mogelijkheid om te ontsnappen aan de druk van hun professionele leven. De medewerker vertelt over een zakenman die gewend was aan mensen die de hele dag voor hem "knielden". Maar op zijn superjacht werd hij op de hak genomen door de oude schoolvrienden die hij had uitgenodigd. "Ik zat op het hoofddek en zijn jeugdvrienden riepen van alles en staken de draak met hem. En daar was hij, denk ik, blij mee."

Maar met enorme rijkdom komen ook hoge eisen en driftbuien: eigenaren van superjachten zijn vaak allergisch voor ook maar de kleinste fouten en vertragingen. Het personeel werkt volgens stipte schema's. "Moeten ze drieënhalve minuut wachten? Dan doet het personeel het echt slecht", aldus de kenner van het leven op superjachten.

Gasten die het geluk hebben om op een superjacht te worden uitgenodigd, krijgen ook te maken met speciale etiquette-regels. Sommigen willen zo graag indruk te maken op hun rijke gastheren, dat ze stierlijk vervelend zijn: "Je hebt de 'try hards' en daarover zeg je al snel 'oh nee'", aldus de superjachtmedewerker.

Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Drones van paparazzi en afluisterapparatuur

Gênante gasten zijn lang niet het enige probleem waar eigenaren van superjachten mee te maken hebben. De privacy van de schepen en de rijkdom, roem en macht van hun eigenaren trekken onvermijdelijk ongewenste aandacht.

Simon Rowland is een voormalige militair van de Britse Royal Marines en heeft een bedrijf dat beveiliging biedt voor superjachten. Hij vertelt Insider dat drones die door nieuwsorganisaties worden gestuurd om superjachten en hun beroemde passagiers te fotograferen, een veel voorkomende uitdaging zijn.

"Drones zijn in toenemende mate een zorg voor eigenaren van superjachten", aldus Rowland. Nieuwsorganisaties zetten drones graag in om superjachten van bovenaf te fotograferen.

Sommige schepen hebben apparaten gebruikt om de navigatiesystemen van drones over te nemen en ze uit de lucht te halen, maar dit is mogelijk niet legaal. Een relatief eenvoudige oplossing is een alarmsysteem dat passagiers waarschuwt voor de aanwezigheid van drones, zodat ze de tijd hebben om van het dek af te gaan en uit de buurt te blijven van de vliegende cameralenzen.

Maar drones vormen zeker niet de enige uitdaging. Spionnen kunnen proberen te infiltreren op superjachten als bemanningslid, of door het installeren van bewakingsapparatuur. Op die manier wordt geprobeerd gevoelige informatie over zakelijke deals of politieke informatie te verkrijgen. Een bijzonder doelwit zijn volgens Rowland jachten waarvan bekend is dat ze vaak worden gecharterd door de rijken.

Toch blijven superjachten een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op superrijken die alles hebben wat met geld te koop is. "Het blijft een aantrekkelijke plek om ontspannen te genieten", aldus de kenner van superjachten waar Insider mee sprak.

LEES OOK: Bouwers van superjachten die bedoeld waren voor rijke Russen, krijgen biedingen van andere miljardairs die orders willen overnemen.